15.04.2010

Ce inseamna sa inseli in secolul XXI?-eseu liber

O sa incep simplu. Cuvantul "a insela" are multe semnificatii si asta depinde din ce punct de vedere il tratam. Poate ca atunci cand inselam, in diferite moduri in care facem acest lucru, vrem sa demonstram persoanei iubite ca o iubire nu e bazata in totalitate pe fidelitate sau poate vrem sa incercam sa dovedim ca din cauza persoanei iubite noi inselam, datorita unui defect de-al ei. Dar " a insela" are si alte intelesuri, iar eu voi incerca in scris sa imi explic si sa inteleg ca acest termen nu isi are doar intelesul de a insela fizic prin a infaptui un act. Voi incerca sa iau cateva intelesuri din operele studiate pana acum.
In "Enigma Otiliei" de George Calinescu avem un exemplu interesant intre cei doi protagonisti, Otilia si Felix. Otilia l-a parasit pe Felix intr-un mod absurd din puctul nostru de vedere pana cand ne-am dat seama ca ea facuse acest gest doar pentru un singur lucru si acela de ai reda libertatea lui Felix in a-si continua studiile. Pana sa aflam deznodamantul acestei actiuni marcante in aceasta opera, noi, cititorii, am crezut ca Otilia intr-adevar il inselase pe Felix, plecand cu Pascalopol in stainatate. Adevarat! l-a inselat insa daca observam cu atentie " a insela" are alta conotatie in aceasta postura. Nu este o infidelitate tipica ci mai degraba una logica in care argumentul "libertate" isi spune cuvantul. "Insel pentru un scop nobil" probabil ca aceasta si-a spus Otilia cand a plecat cu Pascalopol. Iata vedem doua stiluri de a insela total opuse. Primul stil atunci cand inseli sub forma unui diferit act doar pentru a-i da o palma destul de dureroasa persoanei iunite, iar acest stil de a insela il vedem clasic. Al doilea stil este acela in care vrei sa inseli doar pentru un scop nobil. Dar vine in forta un al treilea stil pe care il gasim in romanul lui Camil Petrescu "Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi" unde aparentele scene de inselatorie pe care Ela doreste fara bun simt sa si le satisfaca in fata sotului ei sunt de-a dreptul cutremuratoare. Oare ce-o fi in mintea acestei femei? este chiar atat de nepasatoare, atat de fara bun simt fata de sotul ei atata timp cat noi stim ca atunci cand vrem sa inselam vrem sa o facem intr-un mod cat mai discret. Intr-adevar ne apare un semn de intrebare: De ce Ela se joaca cu mintea si inima sotului ei?daca ar fi sa tratez acest lucru dupa modul in care cunosc fetele in ziua de azi, a-si spune ca ea vrea sa il testeze, sa vada cum reactioneaza, sa il faca sa stea mereu pe jar. Oare ea crede ca prin acest mod va putea va putea sa-i inebuneasca mintea lui Stefan? eu consider ca prin acest gest al ei vrea sa demonstreze cat de importanta este prezenta afectiva din ambele parti intr-un cuplu. Vrea sa demonstreze ca ea este o piesa foarte importanta, vitala chiar, in cuplul pe care il formeaza cu Stefan si daca aceasta piesa importanta incepe sa se departeze incetul cu incetul tot ce s-a creat in acest cuplu se destrama foarte usor. Deci ar trebuii sa intelegem din acest stil de inselatorie ca atunci cand recurgem la aceasta fapta va fi un lucru constructiv intr-o relatie demonstand importanta fiecarui membru din cuplu, lucur ce nu s-a realizat la Stefan si Ela datorita orgoliului si liberalismului de care dau dovada cei doi. Este interesant si absurd cum ca daca inselam poate fi ceva constructiv in relatie. Aici ne aducem aminte de acea zicala care se muleaza perfect pe acest stil "Un sut in fund un pas inainte".
Dar oare cum este privit termenul " a insela" in lumea secolului XXI? si-a pierdut noantele de intele ale secolului precedent? parerea ,ea personala este ca da. Dar in momentul actual, pe baza a ceea ce am incercat sa demonstrez mai inainte este ca asa cum tehnologia avanseaza foarte mult de la un secol la altul, pastrandu-si totusi baza de la care sa pornit, asa si termenul "a insela" primeste de la secol la secol haine noi, insa in dedesubtul acestora se afla acelasi trup, aceeasi minte si aceeasi inima.

Niciun comentariu: