28.04.2010

iubirea secolului 21


Se spune despre iubire ca este singurul sentiment care iti aduce cea mai tare senzatie de euforie. Sa ai o persoana pe care sa o iubesti e dificil, sa iubesti e dificil, sa intretii o relatie bazata in totalitate pe iubire e imposibil, sa sfarsesti in viata alaturi de persoana pe care ai iubit-o de la inceput si inca sa o iubesti inseamna ca viata ta a avut un sens in lumea asta. Dar stam cateodata, melancolici fiind, si ne intrebam de unde vine iubirea, ce radacini are, cum e iubirea perfecta, a atins vreodata cineva perfectiunea in iubire? Semne de intrebare care ne macina macar o singura data in viata asta. Trebuie sa ne macine fiindca oricat de incapatanati am fi tot traim acest sentiment, si traindu-l ajungi sa iti spui astfel de intrebari care pur si simplu sunt firesti. Intrebari la care traim sa aflam raspunsuri. Mi-a venit in minte acum: "oare chiar viata noastra e bazata pe intebari si scopul nostru este de a afla raspunsurile?". Daca as fi ateu poate ca as raspunde afirmativ, dar avand in vedere faptul ca sunt crestin-ortodox stiu ca baza noastra e religia, credinta in Dumnezeu si scopul nostru este acela al mantuirii. Inseamna ca nu crezi in Dumnezeu daca iti pui problema in felul acesta, ca baza existentei noastre sunt intrebarile si scopul vietii este aflarea intrebarilor?. Dar stai, ce fac? sa revin totusi la iubire.
Si incep simplu. Iubirea are rude sau ce se naste oare din iubire? DRAGOSTEA-wow, lucru nou. A fi indragostit e fascinant, e o experienta care te maturizeaza complet. Iubirea si dragostea, doua cuvinte care depind unul de celalalt. Cand iubesti esti indragostit, esti indragostitpentru ca iubesti. Ce incurcate sunt caile acestea. Ok, am inteles, iubesc, sunt indragostit, dar stai ca mai apare un sentiment care se naste tot din iubire si putem sa spunem ca acest sentiment este frate vitreg cu sentimentul de dragoste, si se numeste gelozie. Suntem gelosi fiindca vrem sa ne aparam iubirea. Se spune ca de la dragoste pana la gelozie nu este decat un singur pas, pasul NEINCREDERII. Dar daca iubesti de ce oare ne apare aceasta nesiguranta de incredere? oare prin iubire suntem niste egoisti, posesivi, care vrem sa demonstram ca intr-adevar iubim? Nu stiu, si de asta astept de la voi pareri.
Haideti sa ne axam un pic si pe tema iubirii in secolul 21. Oare in acest secol nebun, accelerat de ritmul dezvoltarii cunostintelor, in care timpul nu pare a mai avea valore, iubirea isi mai are acelasi farmec in randul adolescentilor si al tinerilor, si de ce nu si in randul celor trecuti deja de a 2-a varsta? Oare iubirea mai e iubire? sau iubirea din secolul acesta se bazeaza pe dragoste si gelozie, astfel creandu-se hopuri: cand suntem indragostiti, cand suntem gelosi si tot asa. Sa nu uitam un lucru, gelozia se "naste" tot din iubire astfel atunci cand esti gelos totusi iubesti, la fel ca si cu dragostea.
E frumos sa iubesti, dar e greu sa mentii in viata acest "sentiment-mama".
Voi revenii cu mai multe completari cat mai curand!

Niciun comentariu: