23.11.2009

Placerea de a fi elev ...


"Placerea" de a fi elev, cel mai frumos lucru posibil pentru unii, cea mai mare pedeapsa capitala pentru altii...de ce acest lucru?insa sa o luam frumos cu inceputul. Scoala pentru un elev reprezinta spatiul unde isi desfasoara jumatate din zi, chinuit saracul ori distrandu-se "cu cap". Spun "cu cap" pentru ca unii stiu sa isi faca o distractie si din invatatura, implicandu-se in diferite activitati, proiecte care pana la urma urmei nu ai cum sa nu spui ca te distrezi la acestea. Numai fascinatia faptului ca profesorii cu care lucrezi la aceste proiecte se "dezbraca" de haina didactica si regasesti in ei persoana pe care nu ti-ai fii inchipuit-o nicicand, plina de haz piscandu-te pe alocuri cu o seriozitate nevinovata. Va spun sincer ca pentru un profesor nu conteaza sa ai numai de 10 la el la rubrica din catalog numai pentru faptul ca iti inveti tot timpul si vii cu tema la zi ci pentru el mai conteaza sa ii fii alaturi atunci cand acesta are intr-adevar nevoie de tine, de implicarea ta, iar atunci va garantez ca veti fii privit cu alti ochi si nu ma refer la faptul ca notele se vor "ingrasa" substantial pentru ca pana la urma urmei el este profesor si datoria lui este de a-ti pune 2 sau 10 in catalog, desigur notele vor fii cu motivele lor...mai aud pe unii spunand, cu intentia de a te descuraja ca "pentru ce sa ma implic eu in diferite activitati? datoria elevului este sa vina la scoala sa se aseze in banca fiind atent la ore, avand mereu lectiile invatate..."da, nu neg acest lucru dar ganditi-va o clipa la un lucru. Toate aceste activitati isi au ca scop initierea ta in viitorul care dupa cum vedeti fiecare, pare din ce in ce mai instabil. Te formeaza cizelandu-ti creativitatea si descoperindu-ti un anumit talent, care dupa parerea mea, fiecare din noi s-a nascut cu minim un talent, iar acest talent, cu ajutorul scolii pe care o faci si cu a-l profesorilor, ti-l faci de o performanta de invidiat.
Insa sa revin la prima mea intrebare...eu cred ca unii elevi ar trebui impinsi de la spate pentru a face ceva dar sunt si unii care au in ei o incapatanare de a nu face nimic, de a nu realiza nimic, dar totusi ce s-ar putea face cu asemenea incapatanati? poate doar cu amenintarile sau cu promisiuni ca de exemplu motivarea absentelor si atunci poate, poate se "misca".
Lasand la o parte acest subiect legat de implicarea elevului in activitati, nu inteleg un lucru: de ce chiulesc elevii?cand vezi unii ca stau cu saptamanile plecati de la scoala iti vine sa le torni asfalt pe picioare si sa intapeneasca la scoala pentru restul vietii. Inteleg atunci cand chiuleste o clasa intreaga sau ma rog, majoritatea acesteia ca macar stiu, au cu cine se distra. Nu am avea motivatie sa chiulim nici atunci cand nu ne-am pregatit la o lectie pentru ca pana la urma tot suntem ascultati si ne alegem si cu un absent. Eu unul consider ca viata de la scoala nu o sa o mai traim niciodata. Intrebati-va parintii daca ar mai vrea sa mearga la scoala si sa imi spuneti ce v-au raspuns. Scoala in sinea ei si cu dragii colegi sunt a doua familie a ta, locul unde te poti distra, in pauze ascultand muzica de la postul de radio al liceului, dand dedicatii pentru "cei mai tari colegi de clasa", sa faci fel de fel de trasnai care mai de care mai hazlii, dar cu limita. Eu va spun sincer ca as vrea sa raman repetent an de an impreuna cu cei din clasa mea, insa asa e viata, un drum in care nu te poti intoarce si la care trebuie sa iti atingi obiectivul. Scoala, locul unde prima dragoste iti face cu ochiul facandu-te sa fierbi. Ce sa mai spun de liceu, e cea mai frumoasa perioada si sunt total sigur de acest lucru fiind deja la jumatate de drum.
Pe final vreau sa va spun doar un singur lucru, traiti-va copilaria, tineretea, anii de liceu din plin pentru ca nu veti mai avea parte de ei niciodata si e pacat, mare pacat...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bianca:

cu siguranta asta ii adevarul si sunt total de acord cu tine!!!
dar sunt sigura ca il stiu cu toti;)
si faza cu parintii, fi sigur ca nimeni niciodata nu o sa ii creada;))